Mathema d.o.o. - Križevci
Marketing

Prodaja i/ili marketing u web shopu

9. svibanj  2017.

Prodaja i/ili marketing u web shopu
Prodaja i marketing u web shopu su usko povezani pojmovi ali ih ne bi trebali svrstavati u zajedničko djelovanje. Razlika između ta dva pojma je očigledna. Za sve koji imaju neke nedoumice kako pristupiti svakom od tih pojmova i kada ih ne bi trebali miješati, navest ćemo nekoliko činjenica kada djelovati marketinški, a kada prodajno.

Prodaja u web shopu je kratko opisano, cilj kojim se postiže konkretna dobit. Ona je obično kratkotrajnog karaktera sa perspektivom za što većim brojem ostvarenih prodaja u što kraćem roku.

Dok svrha marketinga može biti višestruka. Od stvaranja bolje prepoznatljivosti branda, tvrtke ili robne marke, do stvaranja interesa za proizvode i usluge unutar ciljane skupine. Ostvarivanje ciljeva marketinga je uglavnom dugoročno i rezultati se pojavljuju nakon dužeg vremenskog perioda.

Ovo su pojednostavljene definicije ali se svakako primjećuje očigledna razlika kratkoročnog perioda prodaje i dugoročnog perioda marketinga.

Slijedeći cilj marketinga je povećanje prodaje. Nema sumnje da će prodaja u web shopu imati bolju polaznu točku ako su kupci već čuli za proizvod ili marku i stekli određeno povjerenje u brand.

Kada ne uspijete od prvog puta ostvariti prodaju, još uvijek postoji potencijal da će se kod tih istih kupaca kasnije prodaja i ostvariti. U tom slučaju će se određenim mjerama uključiti marketing koji može nekim zanimljivim informacijama i ponudama potaknuti korisnike na kupnju.

Na kraju treba posebno istaknuti da svrha marketinga nije konstantno podsjećanje korisnika samo i isključivo na kupovinu. Marketing nije prečac za ostvarivanje prodajnog procesa. Takva vrsta marketinga može narušiti ugled tvrtke. Za ostvarivanje prodaje je potrebno sa kupcima izgraditi odnos i povjerenje, a marketing može u tome pomoći.

Dakle, u svakom slučaju potrebno je da vlasnici web shopa konstantno rade i na prodaji i na marketingu, ali svaka od njih sa sebi svojstvenim funkcijama i ciljevima. Još uvijek niste sigurni kako? Obratite nam se s povjerenjem!