Koje funkcionalnosti su potrebne za vođenje prosječnog web shopa

Kod izrade web shopa trgovci često imaju nedoumicu koje funkcionalnosti za vođenje web shopa su im potrebne su za neometano i brzo poslovanje. Lijep dizajn, brzina učitavanja, te brz i jednostavan proces kupovine su najpoznatiji traženi prioriteti vlasnika web shopa. Uz sve navedeno, postoji cijeli spektar funkcionalnosti za vođenje web shopa koje će se pokazati kao neophodni u većini slučajeva.

Mnogi shopovi sadrže vrlo velik broj artikala, neki od njih i više desetaka tisuća artikala. Uređivanje tako velikog broja može oduzeti mnogo vremena ako u administraciji za uređivanje ne postoje načini da se taj proces olakša i ubrza. U VSC Pro+ platformi smo omogućili obilježavanje većeg broja artikala koje je moguće urediti i ažurirati pomoću funkcionalnosti jednostavno – desnim klikom miša. Na ovaj način je omogućeno uređivanje artikala po svim funkcijama koje su dostupne na kartici artikla, neke od njih su: postavljanje artikala na akciju, rasprodaju, promociju, postavljanje raznih varijanti, postavljanje raznih izračuna cijena i mnoge druge. Takve funkcionalnosti za vođenje web shopa rezultiraju brzim, jednostavnim i preglednim načinom vođenja.

Dostava robe zadaje glavobolju mnogim vlasnicima web shopova. Svima je poznato kako je dostava na naše otoke ili na sam jug zemlje znatno skuplja nego na kontinentalna područja. Isto tako, ako web shop posluje i izvan naših granica, cijena dostave nije jednaka do susjedne Slovenije kao do gradova u BIH. Ovo su samo neki od primjera, mnogima je poznato da situacija oko dostave može sadržavati i kompliciranije kombinacije. Kako u takvim slučajevima formirati cijenu dostave artikala u web shopu?

Na VSC pro+ platformi smo formirali funkcionalnosti dostave na više različitih načina. Administratori web shopa mogu definirati različite zone država i mjesta unutar kojih postavljaju potrebne cijene i načine dostave. Moguće je unijeti i dimenzije artikla za dostavu kako bi se obračunala skuplja cijena za veće i teže artikle. Prema potrebi se uključuje opcija besplatne dostave ili onemogućuje plaćanje pouzećem. Unutar administracije postoji još mnogo opcija za izračun dostave koja će ispravno obračunati svaki artikl poslan u bilo kojem pravcu.

Jednostavna mogućnost integracije raznih sustava potrebnih za unaprijeđenje prodaje ubrzat će i pojednostavniti poslovanje vlasnicima web shopova. Integracija raznih ERP sustava omogućava točnost cijelog procesa unosa i vođenja skladišta te izdavanje računa kupcima. Luceed, E-računi, 4D Wand, Login, Vasco, Microsoft Dynamics (Navision), QiQo i ostali sustavi koji imaju mogućnost komunikacije putem web servisa su integrirani u VSC Pro+. Podržani su i mnogobrojni sustavi plaćanja, neki od njih su: WS Pay, Corvus, Monri, Keks Pay, PayCek (plaćanje kriptovalutama). Integracija nekoliko desetaka B2B dobavljača prošit će poslovanje i ponudu web shopovima. Dostavu robe može ubrzati integracija sa raznim dostavnim službama.

Najbitnije u procesu poslovanja web shopa je mogućnost uključivanja i isključivanja raznih funkcionalnosti za vođenje web shopa u VSC Pro+ jednim klikom bez nepotrebnog čekanja doprogramiranja ili intervencije developera. Na taj jednostavan način je moguće i proširenje na B2B poslovanje iz već postojećeg B2C poslovanja. Također, uz višejezičnost i mnogobrojne valute plaćanja, jednostavnim načinom proširite poslovanje i u druge države u bilo kojem potrebnom trenutku.

Također, jedna od bitnijih funkcionalnosti za vođenje web shopa je kvalitetna tražilica u web shopu. Vaš web shop će pružiti vrhunsku uslugu svojim korisnicima kada će biti u mogućnosti prikazati relevantne podatke za određeni pojam korisniku prilikom pretrage. Vrlo je važno da daje točne rezultate pretrage i kod sinonima i kod pogrešnog upisivanja termina.

Dobra pretraga treba biti brza, a iskustvo kupovine ne smije frustrirati kupca, stoga kvalitetna tražilica omogućuje korisniku da brzo i lako pronađe ono što mu je potrebno.  Elasticsearch je jedna od najkvalitetnijih tražilica koje koriste poznate kompanije na globalnom tržištu – npr. Ebay, Microsoft, T-mobile, Netflix, a od nedavno je integrirana i u VSC Pro+ platformi. Njene glavne prednosti su: izuzetno brzo i precizno pretraživanje, točni rezultati pretraživanja, pretraga po sinonimima i gramatičkim pogreškama.

U konačnici web shop uz Elasticsearch postiže odlično korisničko iskustvo (UX), pomaže u boljoj konverziji i smanjuje stope napuštenih košarica.