Mathema d.o.o. - Križevci
Internet trgovina

Inspektori u nadzoru web shopova

13. srpanj  2017.

Inspektori u nadzoru web shopova
Početkom ovog mjeseca je završio projekt uvođenja i razvoja sustava praćenja i nadzora e-trgovine u Poreznoj upravi RH. Putem tog projekta uvježbano je 40 inspektora za nadzor e-trgovine uz uporabu specijaliziranih alata. Taj projekt je osmišljen najviše zbog stalnih promjena na E-commerce tržištu.

Stoga je vrijeme da provjerite regulativu vaše Internet trgovine, odnosno da li je u vašoj Internet trgovini sve prema zakonima kojima podliježe takva vrsta poslovanja. O njima smo vas već informirali, pa prenosimo iz prijašnjih blogova:

Zakon o trgovini

Zakon o zaštiti potrošača

Zakon o elektroničkoj trgovini

Zakon o obveznim odnosima

Svaka Internet trgovina mora imati istaknute slijedeće zakonske obaveze:

- Puni naziv i svi obavezni podaci pravne osobe u čijem je vlasništvu internet trgovina

- Istaknuti Obrazac za jednostrani raskid ugovora

- Navedene Opće uvjete poslovanja

- Informacija o Zakonskom jamstvu trgovca za materijalni nedostatak proizvoda

- Jasan naputak o pisanju prigovora

Cijene koje su istaknute u internet trgovini trebaju biti u skladu sa Pravilnikom o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga. Jasno istaknite akcije, neke posebne uvjete ako postoje, te robu s greškom.

Tvrtka ili obrt u čijem je vlasništvu internet trgovina treba biti definiran kao gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe te pružanja usluge u trgovini. Pod djelatnosti treba registrirati trgovinu na malo preko pošte ili interneta i usluge informacijskog društva.

Isto tako, prema Pravilniku, trgovac mora osigurati odgovarajuće skladištenje robe i dužan je osigurati za tu robu skladište, te iz tih razloga mora podnijeti zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uvjeta (nije potrebno ako nudite samo usluge). No, ukoliko će vaša djelatnost obavljati prodaju robe na način „drop ship narudžba“ (način prodaje u kojem prodavatelj ne drži robu na skladištu, nego nudi proizvode na svojoj internet trgovini, zaprima narudžbe od kupaca, te ih prosljeđuje direktno u tvornicu ili veleprodajni centar koji tada šalju robu direktno kupcu) nije potrebno podnositi navedeni zahtjev.

Dobro provjerite regulativu, jer možda na neke od navedenih zakona niste dobro obratili pažnju!