Mathema d.o.o. - Križevci
   Internet trgovina

Internet of Things u E-commerce sustavima

1. ožujak  2018.

Internet Of Things, skraćeno IoT, prevedeno na hrvatski Internet stvari je pojam koji cjelokupno obuhvaća fizičke uređaje koji su povezani sa internetom te na taj način prikupljaju i dijele podatke. To postavlja razinu digitalne inteligencije na uređaje, te djeluje na cjelokupno korištenje interneta. Zaista je velik broj fizičkih uređaja koji su opremljeni potrebnim senzorima i imaju mogućnost spajanja na Internet: od raznih kućanskih aparata, preko popularnih dodataka za mjerenje tjelesnih aktivnosti, nosiva tehnologija pa sve do raznih proizvodnih uređaja. Obzirom da je danas Wi-fi ugrađen u mnoge uređaje, a brzina interneta vrlo zadovoljavajuća, u svijetu tehnologije IoT očekuje se ekspanzija u narednom desetljeću. Nedugo smo svjedočili otvaranju prve fizičke trgovine sa automatskom naplatom – Amazon Go. Funkcionira na način da kupac samo uđe u trgovinu, obavi kupnju i račun automatski plati putem pametnog telefona pri izlasku. Svjedočit ćemo u kojem smjeru će se formirati trgovine takve vrste u budućnosti.

Možemo li uopće pretpostaviti kakav utjecaj će IoT imati na E-commerce? Za sada možemo samo pretpostaviti prema mogućnostima koje se već pomalo primjenjuju u E-commercu na globalnom nivou.

Upravljanje zalihama skladišta putem određenih senzora koji se instaliraju u sustavima mogu kontrolirati stavke koje izlaze iz skladišta i one koje se dodaju zalihama. Također imaju mogućnost prikupljanja i slanja relevantnih podataka u ERP sustave. Sve navedeno pojednostavljuje cjelokupni E-commerce sustav.

Isporuka pošiljaka se putem navedenih senzora i GPS-a može na vrlo precizan i brz način dostaviti na željenu adresu. Isto tako može pomoći u automatizaciji procesa slanja i primanja pošiljki, čime bi se izbjegao problem nestalih pošiljki npr. Osim toga, omogućila bi se kontrola temperature i brzine vozila što je u nekim situacijama značajna stavka.

Uz pomoć IoT poboljšava se i iskustvo korisnika na način da se putem prikupljenih detaljnih podataka svakog korisnika omogućava formiranje potpuno personaliziranih ponuda i pružanje ponuda i isporuke prema prilagođenom i željenom vremenu.

Sve navedeno širi vidike Internet trgovina u budućnosti. U kojoj mjeri i brzini će zahvatiti svjetsko E-commerce tržište može samo dati naslutiti. U svakom slučaju kreira nove izazove i mogućnosti u Internet trgovanju. Budite uvjereni da ćemo pratiti i prilagođavati naše aplikacije novitetima!

  Povratak na blog