Progresivne web aplikacije uz novu platformu VSC Pro+

Progressive Web App je aplikacija koja omogućava kupcima da prilikom pregledavanja Internet trgovine korisnik dobije upit o postavljanju ikone na zaslon mobitela i na taj način jednostavnije i češće koristi tu Internet trgovinu. Putem progresivne aplikacije Internet trgovina tom korisniku može raditi i u offline modu (stranice koje su prethodno posjećene), a samom korisniku ne zauzima mnogo prostora na uređaju.

Progressive Web App je predstavljena 2015.godine i od tada su mnoge tvrtke iskoristile njene velike prednosti. Pružaju veliko korisničko iskustvo, dok u isto vrijeme dohvaćaju nove baze korisnika. Najistaknutiji slučajevi korištenja progresivne web aplikacije su velike svjetske tvrtke poput Alibabe i Walmarta. Nakon uvođenja ovih tehnologija stopa konverzije im se udvostručila i prihodi rasli brže nego ikad prije.

Kao što smo na početku spomenuli, progresivne web aplikacije se učitavaju odmah bez obzira na dostupnost mreže ili brzine vaše web lokacije. Osim što se brzo učitavaju, brzo i reagiraju na interakcije korisnika. Sve skupa pozitivno utječe na stope konverzije, korisničko iskustvo i zadržavanje korisnika.

Prednosti progresivnih web aplikacija za ecommerce sustave:

• Učitavaju se do 4 puta brže od web stranica, učitavanje se mjeri u milisekundama, a ne sekundama

Veća angažiranost korisnika: zbog brzine, preglednosti i jednostavnosti, korisnik češće pristupa toj aplikaciji na svom zaslonu mobitela

• Progresivw Web App su u potpunosti mobile-first što je još jedan benefit za njihovo jednostavno i lagano korištenje

• Ove aplikacije imaju visoke stope konverzije zbog svih navedenih prednosti

Zašto vaša Internet trgovina treba Progressive Web App?

Trenutno 60% prometa dolazi sa mobilnih uređaja, ali stopa konverzije ne raste u skladu sa prometom – iznosi tek okvirnih 16%. Iz tog razloga vlasnici ecommerce sustava traže najbolja rješenja za angažman mobilnih korisnika. Korištenje te aplikacije prosječnim Internet trgovinama povećava stope konverzije za 20%. Dobar razlog zašto bi svaka nova i postojeća Internet trgovina trebala razmotriti ovu opciju. Obzirom da mnoge Internet trgovine još ne nude tu mogućnost, ovo je jedinstvena prilika za napredovanjem pred konkurencijom.

Preuzimanje progresivne web aplikacije je potpuno jednostavan proces. Kad korisnik posjeti Internet trgovinu koja nudi takvu mogućnost, pojavljuje mu se kratka obavijest o mogućnosti preuzimanja te aplikacije na zaslon mobitela. Klikom na tu mogućnost, aplikacija se u trenutku pojavljuje na zaslonu. Nakon što je Progressive Web App jednom postavljen na zaslon mobitela, daljnja ažuriranja nisu potrebna.

PWA se automatski ažuriraju u pozadini i na taj način korisnicima je uvijek osiguran najnoviji sadržaj. Korisnici interneta uvijek zahtijevaju veću brzinu. Ista situacija je i kod korištenja mobilnih uređaja, naročito zbog masovnog porasta korištenja mobilnih uređaja. Istraživanje pokazuje da 53% posjetitelja napusti web stranicu nakon samo 3 sekunde učitavanja stranice, a stope konverzija se smanjuju za 21% za svaku slijedeću sekundu.

Gotovo je nevjerojatan podatak da je prosječno vrijeme učitavanja web stranica na mobilnim uređajima u 3G mrežama 19 sekundi, a u 4G 14 sekundi. U izvještaju “The need for mobile speed” utvrđeno je da mobilne web stranice koje su učitane u roku od 5 sekundi rade mnogo bolje nego one kojima je trebalo 19 sekundi za učitavanje: web mjesta koja su učitana u roku od 5 sekundi imaju 25% veću preglednost, 70% duže prosječne sesije i 35% nižu stopu napuštanja početne stranice.

Ovo sve navodimo jer su Progresive web app dizajnirane za izuzetno gladak i brz korisnički doživljaj. Iskoristivši brzinske prednosti weba i “izvornog” predmemoriranja na strani klijenta, on nadmašuje oba u pogledu učitavanja stranica. PWA-i se mogu učitati u roku od samo 1 sekunde, stvarajući istinski “trenutni” doživljaj brzine, angažirajući korisnika od samog početka.

U našoj novoj platformi za izradu Internet trgovina nudimo mogućnost postavljanja Progressive Web Apps. Ova naša potpuno nova funkcionalnost će dosta potaknuti korisnike da posjećuju vaše Internet prodajno mjesto, a naše mnogobrojne nove funkcionalnosti rade u svrhu odličnog korisničkog iskustva i marketinških aktivnosti koje će vaše web sjedišta gurnuti visoko na tražilicama. Zanima vas nešto više o tome?